Welkom op onze website

Wie zijn wij?

Het Insula College (MAVO) aan de Koningstraat 294 te Dordrecht heeft enthousiaste leerlingen en docenten die gaan voor goed onderwijs. Wij voelen ons verbonden met elkaar en willen uitstralen dat die verbondenheid niet ophoudt bij onze schoolmuren. Wij willen oog hebben voor onze medemensen en ook daadwerkelijk hulp bieden. Niet voor niets zijn de uitgangspunten van ons bestuur”H3O: Stichting H3O stelt zich ten doel te realiseren dat elk kind die ontplooiing van hoofd, hart en handen verkrijgt die het best past bij diens aard en aanleg en een houding die aansluit bij de christelijke opvattingen over opvoeding.

Onze school is een Cultuurprofielschool, de enige in de regio en daar zijn we trots op!

In 2007 kwam een van onze docenten terug uit Gambia en heeft haar belevenissen en indrukken met het team en de leerlingen gedeeld. In eerste instantie sponsorde de docent zelf een grote familie. In 2008, toen een zoon en ook nog de vader van die familie overleed, heeft de school een grote actie gedaan om een winkel te bouwen voor die familie om de mogelijkheid te bieden om inkomsten te genereren. Door de bouw hadden velen een baan en dorpsgenoten hebben er ook baat bij, zij kunnen nu op redelijke loopafstand terecht voor dagelijkse boodschapjes. In 2009 heeft de school een kleine “bloembollenactie”gehouden, met als doel: Elektriciteit in de winkel.

Gambia is gaan leven bij ons op school en wij hebben met elkaar besloten in Gambia verder te gaan.

Wat past er beter bij een school als een andere school? Er zijn contacten gelegd met de Lower Basic School in Kuloro in Gambia. Een schoolopleiding is erg belangrijk en legt een goede basis voor de toekomst.

Wij hopen dat u de informatie met veel plezier bekijkt.



Natuurlijk is er de mogelijkheid om ons te steunen!

Giften kunt u overmaken op: Reknr. 045.53.36.911 t.n.v.

Stichting H3O inzake Insula College, Dordrecht. Graag onder vermelding van Gambia loc.K.

CONTACT: aheij@insulacollege.nl





maandag

Update voortgang van de acties

Project in samenwerking met museum voor Beeld en Geluid in Hilversum!

Tijdens een bezoek met de kunst accentklassen aan het museum voor beeld en geluid ontstond het idee om Gambianen voor de winkel etuis te laten maken van de plastic tasjes van het museum, met de voor hen zo specifieke print.
Dus regelen………
Zelf van plastic tasjes dmv een smelttechniek, nieuw materiaal gemaakt. Daarmee etuis gemaakt. Contact opgenomen met Beeld en geluid en…ze wilden meewerken aan het goede doel.


Een order van 800 etuis in 3 verschillende maten.
Proces:
• Plastic zakken verscheept naar Gambia
• Persoon geregeld die de boel daar in de gaten houdt.
• Ritsen op rol gekocht
• Werkloze mensen wat laten verdienen door de rollers aan de ritsen te rijgen. Wat een lol!
• Contact gelegd met een kleermakers bedrijfje
• De kleermaker leren om zelf het materiaal uit de meegebrachte plastic zakken te laten maken.
• Onze contactpersoon heeft voor de verzending naar Nederland gezorgd
• Nu ligt het in de museumwinkel van beeld en geluid!


Museum voor beeld en geluid in Hilversum:
Hartelijk dank voor uw bijdrage aan ons goede doel!

Bezoek herfstvakantie 2012.

Vera Eldering is meegegaan. Zij had met haar verjaardag geld ingezameld voor de ziekenkamer op school. Daar aangekomen, bleek er echter nog veel meer te doen dan we van tevoren in gedachten hadden. Het dak was nl. zo slecht, dat in het regenseizoen alles doorgelekt was en dus ook het plafond waardeloos was geworden.
Gelukkig hadden we ook sponsorgeld bij ons van een familie uit Dordrecht. Alles bij elkaar gelegd en het werk kon beginnen.


Musa een timmerman die werkeloos is hebben wij in dienst genomen voor het maken van een nieuw dak en het aanleggen van een nieuw plafond. Ook zorgt hij ervoor, dat de kozijnen en de bedden en de bestaande kast worden opgeknapt.
De school heeft als beleid, dat ouders van de leerlingen betrokken moeten worden bij de school en ook de handen uit de mouwen moeten steken.
Dat wil in dit geval zeggen dat ze voor een kleine vergoeding zorgen voor: het stuken van de muren, schilderwerk, matrassen kopen,etc.

Ik heb al een reactie en wat fotootjes terug van de eerste werkzaamheden. En natuurlijk hartelijke dank.

Voetbalshirts
Voor de mannen die werken op het strand hadden we dozen gestuurd met de container. We hadden een voetbaloutfit voor hen kunnen krijgen. Nu bleken het ook nog eens de kleuren van Kunta Kinte te zijn, het restaurantje waarvoor ze werken. Wat waren ze er blij mee! Dat moest natuurlijk op de foto.



Verhaal van de Vissersboot

Van de bijdrage van de Dordtse familie was nog wat geld over. Daarmee hebben we het leven gered van een aantal vissers. Wij, Annemieke Heij, Bastiaan van de Ree en Vera Eldering, zaten aan het strand. Een vissersbootje kwam het strand op met vissers totaal in paniek. De boot maakte water en ze hadden de hele terugweg moeten hozen. Gelukkig was iedereen levend aan de kant gekomen deze keer. Wij hebben 2 dagen aangezien hoe ze trachten met niets de boot te repareren. Ze zaten met de achterkant van een bijl, die ze als hamer gebruikten te proberen iets te herstellen. Later alles goed bekeken en gevraagd wat er nu nog te repareren viel. Er bleek een brede band van een soort canvas aan de binnenkant en buitenkant van de boot te zitten. Die was totaal vergaan en je kon zo naar buiten kijken. Ik heb gevraagd wat ze dachten dat dit zou kosten en heb ze het geld gegeven (100€) voor materiaal, band, lijm, spijkers en hamer en kwast. De oude man viel om mijn hals: You saved our lives! Hij was zo dankbaar. De boot geeft veel vissers werk en vooral eten.


De volgende dag ben ik na de reparatie gaan kijken , ze waren erg dankbaar. Ik zag echter dat slechts bijna de helft maar was gerepareerd. Bij navraag bleek dat er voor het geld wat ik had gegeven, niet genoeg band gekocht kon worden. Ik heb ze toen de opdracht gegeven (en het geld, 100€) om ervoor te zorgen dat alles goed in orde kwam. Dat is prima gelukt!
De oude man wilde voor Annemieke Heij een lobster (kreeft) gaan vangen. Maar Annemieke weet dat kreeft op die plek niet gevangen worden, dus ze vertelde de man dat ze dat erg lief vond, maar dat ze geen lobster lustte en dat ik liever een mooie schelp van hem kreeg.
De dag erna, kwam hij met 3 sinaasappels in een tasje en een mooie schelp. Ook had hij in een leeg sigarettenpakje nog wat kleine schelpjes die hij in mijn hand schudde. Zo mooi!

Verhaal van een zieke jongen
Via een gift hadden we nog 50€ over.
Zittend op een terrasje op de markt in Serakunda, zag ik een jongetje van ongeveer 7 jaar oud op zijn hurken zitten en steeds maar overgeven. Mijn gids zag het ook en ging een zakje water voor hem kopen. Maar dat kwam er ook steeds weer uit. Ik ging naar de jongen toe en voelde dat hij enorm hoge koorts had. Ik liet mijn gids aan de moeder vragen, waarom ze niet met hem naar het ziekenhuis ging, want hij had duidelijk malaria. (Geen geld was natuurlijk het antwoord) Ik ben naar de vrouw gelopen en heb mijn gids laten vertalen wat ik zei, omdat de vrouw geen Engels sprak. Ik heb 50€ gegeven om de jongen met een taxi naar het ziekenhuis te brengen. Er was genoeg geld voor een onderzoek en voor 3 malaria injecties. Dus ook nog een kind van de dood gered!!!!!!!! ( Hiervan natuurlijk geen foto’s…………….)
En dat allemaal dankzij een gulle gift!
Super, super bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Grote actie voor Gambia november 2012!

Dozen actie:
Alle leerlingen hebben materialen meegenomen om een cadeautje aan de leerlingen van de Kuloro basisschool te geven. Heel veel leerlingen hebben hieraan meegedaan en van alles meegebracht: pennen, stiften, gum, puntenslijpers en ook nog zeep en kaarsen voor de ouders! Ook waren er nog andere spontane giften bij, tot zelfs 2 bh’s en een aantal onderbroeken en slippers. Natuurlijk allemaal welkom! Nadat alles binnen was, hebben we alles gesorteerd en per leerling een leuk pakketje gemaakt. Ook hebben we een aantal pakketjes voor de docenten gemaakt met o.a. beloning stickers.
De dozen zijn naar Coevorden gebracht om in een container te laden. Daar woont Bennie Ahlers, een man die enorm veel projecten in Gambia ondersteunt. (www.ahlers.nl)
14 december zijn de dozen in Gambia aangekomen. Aldaar worden ze opgehaald door fam. Barry. Zij verzorgen transport naar de school en gaan de presentjes voor ons uitdelen.


Dan de grote actie zelf! Iedereen heeft ’s morgens bewogen voor Gambia en de leerlingen hebben hun best gedaan om zich te laten sponsoren! Hierbij waren de onderbouw leerlingen op enkele mooie uitzonderingen na het fanatiekst! In de middag op de Gambia fancy fair hebben de leerkrachten hun beste beentje voorgezet om samen met de leerlingen voor leuke activiteiten te zorgen. Ook het Rad van avontuur ontbrak niet.
De opbrengst was ruim € 6000,-
Van de kleine actie van vorig schooljaar hadden we nog wat bewaard en samen is het precies genoeg om de school 1 waterpunt te laten aanleggen en…..een langgekoesterde wens, een schoolmuur in te willigen.
De schoolmuur gaat gebouwd worden. Mevr. Heij gaat met haar man met de kerst op vakantie (van eigen geld!) en brengt het geld cash naar Gambia en wisselt daar voor de meest gunstige koers. Wij willen waar voor ons geld!
De muur schrik niet………..wordt: 55 m x 36 m x 65 m en 2 meter hoog. Er zal dus flink worden gegraven, met de hand veel stenen worden gemaakt kortom er zal hard gewerkt moeten worden. Ook dit is weer goed voor de werkgelegenheid. De mensen die het toilet zo goed voor ons gebouwd hebben staan ons nu weer ter zijde:
Website; www.barry-s.com
We houden u op de hoogte!


Kerstbonus gekregen?
Mocht u ook een gift overwegen, neem dan contact op met aheij@insulacollege.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten